Νηστεία και κρασί
Καθώς οδεύουμε προς το Πάσχα και πολλοί διανύουμε ήδη περίοδο νηστείας, η οποία κορυφώνεται με τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι συχνός ο προβληματισμός του “τι τρώμε” αυτές τις ημέρες.
Για τους λάτρεις του κρασιού, ο “πονοκέφαλος” δε σταματά εκεί, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν και προβλήματα συνδυασμών, πέρα από αυτά της επιλογής ενός ημερήσιου διαιτολογίου το οποίο να συμμορφώνεται στην παράδοση και την άσκηση που ως πιστοί καλούμαστε αυτή την περίοδο να εκτελέσουμε.
Ως προς το φαγητό, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μία πληθώρα νηστίσιμων συνταγών, που εύκολα βρίσκουμε στο διαδίκτυο, αλλά και σε βιβλία που έχουν επιμεληθεί μοναχοί αλλά και καταξιωμένοι άνθρωποι του χώρου της γαστρονομίας.
Προτάσεις με απλά υλικά για το καθημερινό τραπέζι, αλλά και προτάσεις ιδιαίτερες, με εκλεκτά υλικά, φαντασία και νοστιμιά, για τις οποίες κάποιος θα μπορούσε ακόμη και σε περίοδο μη νηστείας, όχι μονάχα να επιζητήσει, αλλά και να ακριβοπληρώσει.
Αφήνοντας το ερώτημα που εύλογα γεννάται, για το πως χωράει η άσκηση και η ταπεινότητα τελικά, μέσα σε έναν τέτοιο κόσμο αφθονίας και απόλαυσης, πάμε να δούμε τη θέση του κρασιού σε όλο αυτό, μέσα από δύο ερωτήματα, που μάλλον προηγούνται των όποιων συνδυασμών.
Είναι κατ’ αρχάς το κρασί νηστίσιμο;
Στο πρώτο ερώτημα και μέχρι πριν κάποια χρόνια, προσωπικά θεωρώ ότι η απάντηση θα ήταν με ένα στόμα, μια φωνή “Φυσικά και είναι νηστίσιμο”, καθώς το κρασί αποτελεί ένα κατεξοχήν γεωργικό προϊόν, από τον καρπό της αμπέλου.
Και ύστερα...; Ύστερα ήρθαν οι “vegan”…
Αν ρωτήσετε κάποιον “vegan” οινόφιλο, ανεξάρτητα από κάθε είδους θρησκευτική προσέγγιση, θα σας εξηγήσει ότι σε πολλά από τα κρασιά που κυκλοφορούν στην αγορά, κατά το στάδιο της παραγωγής, έχει γίνει χρήση πρόσθετων υλών, ζωικής προέλευσης. Είναι γεγονός, ότι για ορισμένα κρασιά, η διαδικασία παραγωγής, περιλαμβάνει κάποια στάδια κατεργασίας με ύλες που έχουν ως βάση, την αλβουμίνη του αυγού, την καζεΐνη γάλακτος, την ιχθυόκολλα και άλλα συστατικά ζωικής προέλευσης, κυρίως με διαυγαστικές ιδιότητες.
Παρά το ότι κανένα από αυτά τα συστατικά δε θεωρείται πρώτη ύλη για το κρασί (και παρά το ότι η χρήση τους φυσικά και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τον καταναλωτή), αν κρίνετε ότι η επιλογή τους, θα διαταράξει τον τρόπο με τον οποίο επιθυμείτε να ασκηθείτε πνευματικά αυτή την περίοδο, δεν έχετε παρά να προτιμήσετε κρασιά που είναι είναι απαλλαγμένα από αυτές τις ύλες.
Θα μπορούσε η κατανάλωση κρασιού να έχει θέση σε ένα ταπεινό νηστίσιμο τραπέζι;
Σχετικά με αυτό το δεύτερο ερώτημα, η αλήθεια είναι, ότι δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες, στη συνείδηση του κόσμου έχει επικρατήσει η άποψη πως το κρασί αποτελεί ένα είδος πολυτελείας, ευμάρειας και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και επίδειξης πλουτισμού ή “lifestyle”. Προσέγγιση που φυσικά δε συνάδει με όσα η εκκλησία πρεσβεύει και που ιδίως αυτές τις ημέρες, προσπαθεί να μας υπενθυμίζει.
Στην πραγματικότητα όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κρασί, κατά βάση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, από την αρχαιότητα και πως η θέση του στο οικογενειακό τραπέζι, δεν αποτελεί απαραίτητα κάποιου είδους πολυτέλεια. Η ορθή και με μέτρο κατανάλωσή του, ακόμη και σε καθημερινή βάση (ιδίως του κόκκινου), συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού και τη μακροζωία.
Χρήσιμες συμβουλές:
- Αν θέλετε να αναζητήσετε κρασιά στα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ζωικής προέλευσης πρόσθετα, μπορείτε να επισκεφθείτε τη βάση δεδομένων μας, στο σύνδεσμο που ακολουθεί και πηγαίνοντας στο φίλτρο “ιδιότητα”, να επιλέξετε να σας εμφανιστούν μόνο “vegan” κρασιά.https://www.oenosco.com/el/products?t[0]=8
- Μη ξεχνάτε, ότι το κρασί που θα επιλέξετε για το καθημερινό σας τραπέζι, δεν έχει λόγο να είναι απαραίτητα, κάποιο από αυτά που φιλοξενούνται σε πρωτοσέλιδα περιοδικών, βραβεύονται εντός και εκτός συνόρων κάθε χρόνο ή ανήκουν σε μία υψηλή κατηγορία τιμών. Βρείτε απλώς ένα κρασί που σας ευχαριστεί όταν το καταναλώνετε και αυτό αρκεί.
- Αν ο κύριος λόγος για τον οποίο διαβάσατε αυτό το άρθρο ήταν να ενημερωθείτε για το πως και με ποια κρασιά, θα μπορούσαν να συνδυαστούν τα πιάτα της νηστείας, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τον ψηφιακό οινοχόο και ακολουθώντας μία διασκεδαστική σειρά βημάτων, να βρείτε αυτό που ταιριάζει στην περίπτωσή σας, χωρίς να χρειάζεται η μελέτη αυστηρών και πολύπλοκων κανόνων από μέρους σας.https://www.oenosco.com/el/sommelier
Από την ομάδα της Oenos&co, να έχετε μία ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση!
You must accept third-party cookies if you wish to enable comments.