Τα οφέλη του κρασιού | Πώς λειτουργεί θετικά η κατανάλωση του;
Το κρασί είναι από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά. Ένας από τους λόγους θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι και ο ευεργετικός του ρόλος, τα οφέλη για την υγεία μας.
Η διατροφική αξία και τα οφέλη του κρασιού στην υγεία του ανθρώπου, αποτελούν εδώ και δεκαετίες, αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.
Ήταν περίπου το 1970, όταν για πρώτη φορά συσχετίσθηκε η κατανάλωση ερυθρού κρασιού με τη μειωμένη εκδήλωση καρδιακών παθήσεων. Στη μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί, διαπιστώθηκε ότι οι Γάλλοι, παρά την αυξημένη κατανάλωση τροφών με κορεσμένο λίπος, παρουσίαζαν μικρότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς, γεγονός που αποδόθηκε στην κατανάλωση κόκκινου κρασιού και τον προστατευτικό χαρακτήρα του, εξαιτίας των αντιοξειδωτικών που αυτό περιέχει. Το φαινόμενο, έμεινε γνωστό ως “γαλλικό παράδοξο”.
Από τότε έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες μελέτες, στις οποίες διερευνάται η επίδραση που έχει η κατανάλωση κρασιού και δη του κόκκινου, στο σώμα και τη συνολική μας υγεία.
Πριν συνεχίσουμε, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παραγωγική διαδικασία του ερυθρού κρασιού, υπάρχει ένα στάδιο (αρχές της αλκοολικής ζύμωσης) όπου οι φλοιοί, οφείλουν να παραμείνουν με το μούστο, ώστε να εκχυλιστούν οι φυσικές ερυθρές χρωστικές που υπάρχουν σε αυτούς και δίνουν το χρώμα, καθώς όμως και πλήθος άλλων πολυφαινολών που παρουσιάζουν πολύπλευρες βιολογικές δράσεις. Στην παραγωγή λευκών οίνων, συνήθως δεν έχουμε παραμονή του φλοιού με το μούστο και γι' αυτό, η συγκέντρωση φαινολικών μορίων με κάποια βιολογική δράση, είναι μειωμένη.
Το πιο γνωστό μόριο που υπάρχει στο κόκκινο κρασί και διαδραματίζει ευεργετικό ρόλο στην υγεία μας είναι η ρεσβερατρόλη. Υπάρχουν όμως και άλλες ενώσεις ή ομάδες ενώσεων που επίσης προστατεύουν τον οργανισμό.
Ποια είναι τα οφέλη του κρασιού;
Συγκεντρωτικά το κρασί βοηθά στα εξής:
- Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων όπως ήδη ειπώθηκε, καθώς διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) και αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL).
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό, εξαιτίας των αντιοξειδωτικών που διαθέτει, καθώς προστατεύουν από διάφορες μολύνσεις και φλεγμονές, συνολικά το σώμα.
- Βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Μικρή ποσότητα κρασιού σε καθημερινή βάση φαίνεται να βοηθά αποτρεπτικά στο σχηματισμό και τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, μέχρι και 70%.
- Κρατά γερά και δυνατά τα οστά, προστατεύοντας από οστεοπόρωση, τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, αλλά και τους άνδρες.
- Τονώνει τη μνήμη και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και εμποδίζουν την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ.
- Βοηθά στο να έχουμε καλή διάθεση και μειώνει την εμφάνιση κατάθλιψης, καθώς προάγει την απελευθέρωση ενδορφινών και άλλων νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.
- Ωφελεί την όραση, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η λογική κατανάλωση κρασιού, μειώνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.
- Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς τα αντιοξειδωτικά του, καταστέλλουν τη δράση ενζύμων που σχετίζονται με την ανάπτυξη όγκων του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου.
- Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
- Λειτουργεί προστατευτικά για τους πνεύμονες, καθώς καταπολεμά αποτελεσματικά μικρόβια που προκαλούν πνευμονικές λοιμώξεις.
- Οι πολυφαινόλες του, λειτουργούν σε ένα βαθμό όπως τα πρεβιοτικά και επομένως βελτιώνουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, καθώς ενθαρρύνουν την ανάπτυξη πληθυσμών βακτηρίων με θετική επίδραση στην περιοχή.
- Καταπολεμά λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, καθώς αποτρέπει τη συσσώρευση βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη, ενώ παράλληλα βοηθά στη σωστή λειτουργία των νεφρών, μειώνοντας και την εμφάνιση χολόλιθων.
- Οι αντιβακτηριακές ιδιότητές του, αποτρέπουν την εμφάνιση ουλίτιδας και άλλων μολύνσεων της στοματικής κοιλότητας.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η συνετή κατανάλωση κρασιού, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να προάξει την υγεία και να οδηγήσει σε αυτό που καλούμε μακροζωία, προστατεύοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες, που σιγά σιγά οδηγούν στη γήρανσή του.
Είναι σημαντικό ωστόσο να επαναλάβουμε και να τονίσουμε ότι μόνο η συνετή κατανάλωση μπορεί να προσφέρει τα παραπάνω οφέλη, καθώς η αυξημένη κατανάλωση, μπορεί να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, αλλά και επιπλέον αρνητικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μια συνετή κατανάλωση κρασιού, αν και εξαρτάται από παράγοντες όπως το βάρος, το φύλο και η ηλικία του ατόμου, κατά μέσο όρο θεωρείται:
- Για τις γυναίκες, 1 έως 1,5 ποτήρι κρασί την ημέρα
- Για τους άντρες, 1 έως 2 ποτήρια κρασί την ημέρα
You must accept third-party cookies if you wish to enable comments.